Noworoczne ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem i wanilia na puszystą masę. Dodać jajko (ewentualnie aromat). W osobnej misce przesiać make, sól i proszek. Stopniowo dodawać do ciasta. Musi być elastyczne i nie kleić się za bardzo do rąk. Zostawić na chwile aby "odpoczęło". Ciasta nie trzeba wkładać do lodówki.
2.Rozwałkować na grubość 5 mm, podsypując mąką i wyciąć dowolne kształty. Piec w temperaturze 200 stopni prze 7-8 minut. Ciasteczka nie mogą być rumiane.
3.Bezy rozgnieść wałkiem na proszek lub zmielić. Wymieszać z pudrem, stopniowo dodawać ciepłą wodę. Najlepiej łyżką, żeby nie przesadzić. Można sprawdzić, rozcierając odrobinę lukru palcem czy wyczuwalny jest cukier, jeśli tak, trzeba dodać jeszcze łyżeczkę wody. Całość miksować 7-10 minut na najwyższych obrotach. Lukier powinien by gęsty i puszysty .Musi "trzymać się" końcówek robota i nie kapać, wtedy jego gęstość jest odpowiednia. Aby się upewnić czy jest prawidłowy, można wbić w niego nóż i zobaczyć czy się utrzymuje w pionie. Jeśli tak, lukier należy podzielić na kilka części i połączyć z barwnikami.
4.Tak przygotowanym lukrem udekorować ciasteczka.
Porady
Lukier królewski można przechowywać w lodówce conajmniej miesiąc.
Ciasteczka najlepiej dekorować następnego dnia.
Komentarze