Niedzielny obiadek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab w marynacie Magdy Gessler z puree ziemniaczanym i sałatą lodową w sosie winegret.
Schab:
• 1, 20 schabu bez kości
• przyprawa do mięs
Marynata wg Magdy Gessler:
• liść laurowy
• ziele angielskie
• pieprz ziarnisty
• papryczka chilli suszona
• cebula 2-3
• czosnek 4 ząbki
• 1 l mleka
Schab w marynacie: Do mleka dodać wyżej wymienione składniki. Cebulę posiekać w piórka a czosnek zmiażdżyć. Koniecznie pozostawić schab w marynacie na noc w lodówce. Wcześniej mięso rozbić i natrzeć przyprawą do mięs. Obsmażać w potrójnej panierce (mąka, jaja, bułka tarta bądź dla ładnego wyglądu sezam).Zagotować mleko z rozgniecionym czosnkiem, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym , zielem angielskim oraz suszoną papryczką chilli tak by powstał sos. Ja dodaję jeszcze gotowane brokuły, zagęszczam mąką i blenderuję na krem. Służy jako sos na schab. Dekoruję listkiem bazylii.
Puree ziemniaczane :W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić ziemniaki i gotować, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne (około 15 minut). Odcedzić. W rondelku podgrzać masło i mleko na małym ogniu, aż masło się roztopi. Rozbijając ziemniaki tłuczkiem lub mikserem, dolewać jednocześnie mleko z masłem, aż osiągnie się jednolitą, kremową masę. Doprawić solą i pieprzem. Ja podaję także z ziemniakami z wody posypując posiekanym koperkiem.
Sałata lodowa z sosem winegret: Sos winegret z torebki, sałata lodowa porwana, prażone ziarna słonecznika, pomidor, ogórek zielony, kukurydza, garść orzechów może być zamiennie z ziarnami słonecznika, czerwona cebulka pokrojona w piórka. Pomidor i ogórek w większą kostkę. Wszystko zalane sosem winegret.
Dla mnie taki zestaw to niedzielna bomba kaloryczna, którą uwielbiam! Polecam!
Porady
Marynując mięso dobrze je także natrzeć marynata do mies
Komentarze