Nalewka malinowo-żurawinowa

0 (0 ocen)

  • 1680 godz.

Nalewka malinowo-żurawinowa, to nie tylko trunek, którym możemy się delektować, posiada ona również wiele właściwości zdrowotnych. Żurawina pomaga leczyć schorzenia dróg moczowych, jest również pomocna przy leczeniu anginy i gorączki. Maliny pomagają w przeziębieniu i zbijaniu gorączki.

  • 1680 godz.

Składniki:

  • 300 g żurawiny
    300 g malin
    1 laska wanilii
    1/2 kg cukru
    1/2 litra spirytusu
    1 litr wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka malinowo-żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę najpierw zamrozić na minimum 2 dni. Po tym czasie żurawinę odmrozić i zblendować po czym przelać do słoja. Dodać umyte maliny, laskę wanilii i wlać wódkę i spirytus. Szczelnie zakręcić i zostawić do macerowania na tydzień w ciepłe i ciemne miejsce (można zarzucić ręcznik na słój). Co kilka dni należy poruszać słojem. Po tym czasie wsypać cukier i ponownie odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na miesiąc (poruszając słojem co kilka dni). Po tym czasie najpierw nalewkę przecedzić przez sitko, następnie przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek (warto butelki sobie opisać). Odstawić gotowe nalewki do wyklarowania na minimum miesiąc (jeżeli starczy Wam cierpliwości, to warto odczekać dłuższy czas). Butelki powinny być przechowywane w chłodnym miejscu (doskonale nada się piwniczka).

Porady

Im dłużej nalewka leżakuje, tym lepszy staje się jej smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Nalewka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować