Naleśniki po pekińsku

4.5 (173 ocen)

Przepis ten dostałam od mamy i bardzo często je przygotowuję gdyż wszystkim bardzo smakują.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
    ok 10 naleśników bez dodatku cukru usmażonych z ok 1/4 szkl sezamu
    pęczek szczypiorku
    ogórek
    sezam do posypania gotowych naleśników

    Marynata:
    2 łyżki sosu sojowego
    sok z połowy cytryny
    3 ząbki czosnku
    Sos:
    duża gęsta śmietana 18%
    2 łyżki sosu sojowego
    3 ząbki czosnku
    szczypta imbiru
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki po pekińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka pokroić w małe paseczki. Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na całą noc.
  • 2. Na drugi dzień usmażyć naleśniki z sezamem. Przygotować sos: zmiażdżyć czosnek, dodać do śmietany razem z sosem sojowym i imbirem. Wstawić do lodówki na ok godzinę. Usmażyć mięso na niewielkiej ilości oleju.

    Każdy naleśnik posmarować sosem, do środka dać trochę mięsa, pokrojonego w drobną kostkę ogórka i posypać szczypiorkiem. Zwinąć naleśniki i podgrzać w naczyniu żaroodpornym. Podawać polane sosem i posypane szczypiorkiem i sezamem.

Porady

Do ciasta naleśnikowego można dodać słonecznik zamiast sezamu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować