Przepis ten dostałam od mamy i bardzo często je przygotowuję gdyż wszystkim bardzo smakują.
Składniki:
3 piersi z kurczaka
ok 10 naleśników bez dodatku cukru usmażonych z ok 1/4 szkl sezamu
pęczek szczypiorku
ogórek
sezam do posypania gotowych naleśników
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy cytryny
3 ząbki czosnku
Sos:
duża gęsta śmietana 18%
2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
szczypta imbiru
Naleśniki po pekińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka pokroić w małe paseczki. Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na całą noc.
2.Na drugi dzień usmażyć naleśniki z sezamem. Przygotować sos: zmiażdżyć czosnek, dodać do śmietany razem z sosem sojowym i imbirem. Wstawić do lodówki na ok godzinę. Usmażyć mięso na niewielkiej ilości oleju.
Każdy naleśnik posmarować sosem, do środka dać trochę mięsa, pokrojonego w drobną kostkę ogórka i posypać szczypiorkiem. Zwinąć naleśniki i podgrzać w naczyniu żaroodpornym. Podawać polane sosem i posypane szczypiorkiem i sezamem.
Porady
Do ciasta naleśnikowego można dodać słonecznik zamiast sezamu.
Komentarze