Mus jabłkowy z cynamonem!!!

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dostałam od cioci skrzynke jabłek , zrobiłam z nim oto ten mus który bede wykorzystywała w zimie do nalesników czy do dodatek do ryzu.pOLECAM TEZ do kanapek czy na ciasto w zimie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek

    3-4 laski cynamonu
    szklanka cukru

    ODROBINA wody do polewania
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Przetwory Musy

Mus jabłkowy z cynamonem!!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na małe kawałeczki, wrzuciłam do duuuużego garnka, dodałam odrobinę wody na dno, kilka lasek cynamonu i cukier.

    2Jabłka prażyłam na małym ogniu prze ok. 30 minut, kawałki które się nie rozpadły rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków.
    Włożylam gorącą masę do wyparzonych słoików, które po zakręceniu postawiłam do góry dnem na całą noc.
    3 Następnego dnia słoiki zapasteryzowałam, czyli wstawiłam do zimnego piekarnika, temperaturę nastawiłam na 180 stopni a po 15 minutach zmniejszyłam do 130 i potrzymałam jeszcze 30 minut. Piekarnik wylączyłam i zostawiłam w nim słoiki do wystygnięcia.

    SMACZNEGO!!!

Porady

ILOSC CUKRu ZALEZY OD KWASOWOSCI JABŁEK WIEC MOZNA ALBO ZWIEKSZYC ALBO ZMNIEJSZYC ILOSC DODANEGO CUKRU DO JABŁEK wedle swojego smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować