Murzynek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, olej, cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao ogrzewać w sporym garnku aż masa będzie gładka. Masę przestudzić. Odlać poł szklanki do póżniejszej dekoracji ciasta.
2.Gdy masa będzie tylko lekko ciepła dodać żółtka jaj. Starannie wymieszać.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru. Pianę ostrożnie wmieszać do ciasta. Piec około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
3.Piec ciasto w piekarnkiu aż patyczek wkładany w ciasto będzie czysty.
Jeszcze gorące ciasto polać polewą czekoladową.
Porady
Do ciasta można dodać orzechy, rodzynki, żurawinę.
Komentarze