Murzynek ze śliwkami

4.48 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo kakaowe ciasto, zamiast śliwek z powodzeniem można dodać, każde sezonowe owoce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 dag margaryny
    3 łyżek oleju
    1,5 szklanki cukru
    5 jaj
    1/2 szklanki mleka
    5 łyżek kakao
    1 i 3/4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    0,5 kg śliwek
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Murzynek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, olej, cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao ogrzewać w sporym garnku aż masa będzie gładka. Masę przestudzić. Odlać poł szklanki do póżniejszej dekoracji ciasta.
  • 2. Gdy masa będzie tylko lekko ciepła dodać żółtka jaj. Starannie wymieszać.
    Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru. Pianę ostrożnie wmieszać do ciasta. Piec około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  • 3. Piec ciasto w piekarnkiu aż patyczek wkładany w ciasto będzie czysty.
    Jeszcze gorące ciasto polać polewą czekoladową.

Porady

Do ciasta można dodać orzechy, rodzynki, żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować