Murzynek z kaszy jaglanej

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne i bardzo wilgotne ciasto. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 180 g surowej kaszy jaglanej
    3 łyżki mąki
    160 g cukru
    100 ml mleka pełnego
    3 małe jajka
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    50 ml oleju
    300 ml wody
    7 łyżek kakao prawdziwego
    cukier puder do posypania

    DO POSMAROWANIA CIASTA:
    łyżka miodu
    posypka karmelowa w młynku
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery Ciasto

Murzynek z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną zalewamy 500 ml wody i na małym ogniu gotujemy ją do odparowania wody.
  • 2. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników, miksujemy.
  • 3. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej folią aluminiową i pieczemy ok. 70 minut w 200 stopniach.
  • 4. Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczonym miodem za pomocą pędzelka i obsypujemy posypką karmelową.

Porady

Gdy chcemy aby ciasto było bardziej gładkie zamiast miksować składniki - blendujemy je.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować