Muffinki a'la kopiec kreta

5 (163 ocen)

  • 45 min

pyszne, czekoladowe muffinki i rozpływająca się , delikatna bita śmietana

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    175 g cukru
    2 łyżki kakao
    250 ml mleka
    90 ml oleju
    Cukier waniliowy
    1 jajko
    Masa:
    250 ml śmietany 30%
    1/2 szkl cukru pudru
    1 śmietan-fix
    1/2 gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Muffinki a'la kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek mieszamy wszystkie sypkie składniki i dodajemy płynne. Dobrze wymieszać.
    Ciasto nakładamy do foremek na muffinki
    Pieczemy 20 min w tem 200°C
  • 2. śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix. Wsypujemy połamaną na drobne kawałeczki czekoladę i delikatnie mieszamy.
  • 3. Wystudzone muffinki wydrążamy łyżeczką zostawiając spód i brzegi. Ciasto z wydrążania kruszymy. Nadziewamy muffinki śmietaną formując kopiec i posypujemy pokruszonym ciastem. Gotowe :)

Porady

Czasem dodaję m&m-sy do środka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować