Nyskie frykaski nutki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć i dokładnie rozetrzeć z cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Wymieszać mąkę, z drożdżami, solą i letnią wodą i ręką namoczoną olejem wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około 20 min. Rozwałkować na stolnicy placek grubości 1- 1,5 cm. Całość posmarować koncentratem pomidorowym, posypać rozgniecionym czosnkiem. Mniej więcej po środku placka wysypać ser żółty. Oba dłuższe boki złożyć do środka i lekko docisnąć. Roladkę pociąć na paski około 5 cm. Posmarować olejem i posypać koperkiem. Układać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec około 10 – 15 min w temperaturze 200 °C. Podawać z sosem czosnkowym
Sos czosnkowy:
3 wyciśnięte lub rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Komentarze