Nyskie frykaski Nutki

4.51 (172 ocen)

  • 30 min

przepis dostałam od koleżanki Nutki

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    100 g drożdży
    ½ l letniej wody
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    200 g startego żółtego sera
    1 przecier pomidorowy
    1 główka czosnku
    Suszony koperek
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Nyskie frykaski nutki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć i dokładnie rozetrzeć z cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Wymieszać mąkę, z drożdżami, solą i letnią wodą i ręką namoczoną olejem wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około 20 min. Rozwałkować na stolnicy placek grubości 1- 1,5 cm. Całość posmarować koncentratem pomidorowym, posypać rozgniecionym czosnkiem. Mniej więcej po środku placka wysypać ser żółty. Oba dłuższe boki złożyć do środka i lekko docisnąć. Roladkę pociąć na paski około 5 cm. Posmarować olejem i posypać koperkiem. Układać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec około 10 – 15 min w temperaturze 200 °C. Podawać z sosem czosnkowym
    Sos czosnkowy:
    3 wyciśnięte lub rozgniecione ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki cukru
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować