1 litr mleka
pół szklanki kaszy manny
200 g
półtorej szklanki cukru pudru
Kisiel wiśniowy
450 g mrożonych wiśni bez pestek
2 łyżki cukru- nie koniecznie ( krem ^^ jest słodki )
450 ml wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Biszkopt:
2 jaja duże
1 szklanka cukru ( może być nie pełna )
1 szklanka mąki pszennej
aromat waniliowy ( 5 kropel )
4 łyżki wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mrożona rolada z kaszą manną i kisielem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie kremu:
Ugotować kaszę manną na mleku. Utrzeć masło z cukrem- i cały czas ucierając. Powoli dodawać ugotowaną na mleku i ostudzoną kaszę manną. Porządnie utrzeć by nie było żadnych grudek! Ja zawsze ucieram z 35 minut.
Wykonanie kisielu:
Wiśnie przełożyć do garnuszka dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu ok 5 minut aż puszczą sok. Wystudzić wiśnie i przetrzyj wiśnie łyżką przez sitko do miski. Wsypać mąkę ziemniaczaną do szklanki wlać łyżkę wody zimnej i wymieszać, aż masa będzie gładka. Wlać mieszaninę do wiśniowego soku - przelej spowrotem do garnuszka i zagotuj - zamieszać i gotowe. Ostudzić do zimna.
Wykonanie biszkoptu:
Do miski dodać 2 białka. Miksować dodając cukier- ubić. Dodać żółtka, aromat, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko ładnie zmiksować na gładką masę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Polać oliwą rozsmarować. Wylać ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu ostudzić blat ciasta przez jakieś 10 minut. Po tym czasie na stół rozwinąć folię spożywczą tyle ile będzie nam trzeba - posypać cukrem pudrem. Ciasto przełożyć na folię górną powierzchnią.
Posmarować kremem z miodownika cały blat- kłaść gdzie nie gdzie małymi łyżeczkami kisiel. Zwinąć w roladę. Zawinąć w folię jak marcepana i włożyć do zamrażalnika na 3 godziny ( tak aby zamarzło )
Komentarze