Mrożona rolada z kaszą manną i kisielem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 4 min

Lubię nowe smaki i połączenia :) ta jest pyszna

  • 4 min

Składniki:

  • Krem:

    1 litr mleka
    pół szklanki kaszy manny
    200 g
    półtorej szklanki cukru pudru


    Kisiel wiśniowy



    450 g mrożonych wiśni bez pestek
    2 łyżki cukru- nie koniecznie ( krem ^^ jest słodki )
    450 ml wody
    2 łyżki mąki ziemniaczanej


    Biszkopt:

    2 jaja duże
    1 szklanka cukru ( może być nie pełna )
    1 szklanka mąki pszennej
    aromat waniliowy ( 5 kropel )
    4 łyżki wody
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mrożona rolada z kaszą manną i kisielem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie kremu:

    Ugotować kaszę manną na mleku. Utrzeć masło z cukrem- i cały czas ucierając. Powoli dodawać ugotowaną na mleku i ostudzoną kaszę manną. Porządnie utrzeć by nie było żadnych grudek! Ja zawsze ucieram z 35 minut.

    Wykonanie kisielu:

    Wiśnie przełożyć do garnuszka dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu ok 5 minut aż puszczą sok. Wystudzić wiśnie i przetrzyj wiśnie łyżką przez sitko do miski. Wsypać mąkę ziemniaczaną do szklanki wlać łyżkę wody zimnej i wymieszać, aż masa będzie gładka. Wlać mieszaninę do wiśniowego soku - przelej spowrotem do garnuszka i zagotuj - zamieszać i gotowe. Ostudzić do zimna.

    Wykonanie biszkoptu:

    Do miski dodać 2 białka. Miksować dodając cukier- ubić. Dodać żółtka, aromat, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko ładnie zmiksować na gładką masę.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Polać oliwą rozsmarować. Wylać ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni.

    Po upieczeniu ostudzić blat ciasta przez jakieś 10 minut. Po tym czasie na stół rozwinąć folię spożywczą tyle ile będzie nam trzeba - posypać cukrem pudrem. Ciasto przełożyć na folię górną powierzchnią.
    Posmarować kremem z miodownika cały blat- kłaść gdzie nie gdzie małymi łyżeczkami kisiel. Zwinąć w roladę. Zawinąć w folię jak marcepana i włożyć do zamrażalnika na 3 godziny ( tak aby zamarzło )

    Po tym czasie gotowa jest do degustacji:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować