Mozaikowa Fantazja

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Frajda dla mniejszych i tych większych łasuchów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO I
    7 białek
    1 i 1/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    łyżka octu
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    CIASTO II
    7żółtek
    2 całe jajka
    6 łyżek cukru
    1/3 szklanki oleju
    5 łyżek mąki pszennej
    łyżka proszku do pieczenia
    2łyżki kisielu cytrynowego

    MUS GRUSZKOWY
    1kg gruszek
    2 galaretki cytrynowe
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka masła

    MASA KARPATKA
    1 krem karpatka
    400 ml schłodzonego mleka

    POLEWA
    100g. masła
    3 łyżki kakao
    łyżka mleka
    3 łyżki cukru


    DODATKOWO
    2 pomarańcze
    2 galaretki pomarańczowe
    1 opakowanie ciasta sękaczowego
    oblanego mleczną czekoladą 300g









Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Mozaikowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO I

    1.Białka ubić na sztywno,nie przerywając miksowania, stopniowo wsypywać
    cukier. Ubijać , aż cukier się rozpuści.
    2.Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem
    wlewać olej i ocet.
    3.Na koniec, mieszając ciasto łyżką, dodawać przesianą mąkę z proszkiem
    do pieczenia.
  • 2. CIASTO II
    1.Żółtka i całe jajka ubić do białości
    2.Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej.
    3.Delikatnie mieszając łyżką, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kisiel.
    4.Przygotowane ciasta, wlewać na przemian na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 24 x 36.
    5.Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 3. MUS GRUSZKOWY
    1 Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i włożyć do garnka.
    2 Wiać wodę, dodać margarynę, wymieszać i dusić do miękkości.
    3 Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.Masę odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
  • 4. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 500 ml. wody, odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia
  • 5. Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w plasterki.
  • 6. Ciasto sękaczowe pokroić według uznania.
  • 7. KREM KARPATKA
    Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać zawartość torebki i miksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty.Podzielić na dwie części.
  • 8. POLEWA
    Wszystkie składniki polewy, włożyć do rondelka i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia.
  • 9. UKŁADANIE WARSTW CIASTA
    1 Pierwszy blat ciasta
    2 Mus gruszkowy
    3 Połowa masy
    4 Ciasto sękaczowe
    5 Druga połowa masy
    6 Pomarańcze
    7 Galaretka pomarańczowa
    8 Drugi blat ciasta
    9 Polewa
    10 Całość schłodzić

Porady

Ciasto sękaczowe możemy zastąpić ciastkami delicje o dowolnym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować