Wspaniałe, lekkie, delikatne danie z odrobiną ostrzejszego smaku. Idealny pomysł na przystawkę, bądź na danie na romantyczny wieczór.
Składniki:
180 g mix sałat z rukolą
100 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią
100 g dobrego salami
około 5 pomidorów koktajlowych +4 do ozdoby
1-2 cebula czerwona
1 pomarańcza
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
krem słodko kwaśny na bazie octu balsamicznego "aceto balsamico di modena"
po 1 łyżce oliwy i wody
sos sałatkowy-ziołowy bądź włoski
Mix salat z gorgonzolą i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mix sałat porządnie płuczemy pod zimną wodą
2.Ser gorgonzola kroimy na cieńkie paski, pomidorki myjemy , przekrawamy na pół Salami kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
3.Pomarańczę obieramy, i odrywamy parę kawałków.
4.Ocet balsamiczny mieszamy z miodem.
Wode i oliwę z odrobiną sosu sałatkowego.
5.Na talerz układamy kilka plasterków salami na to odrobinę mixu sałat, kilka połówek pomidorka i cebulki, 2-3 kawałeczki sera i salami, mix salat itd. Kawałki sera dajemy na wierzch i po bokach. Pomarańczę układamy wokół sałatki. z boku polewamy sosem z octu i miodu. Sałatkę polewamy sosem sałatkowym.
2 pomidorki kładziemy z boku jako przybranie z odrobiną sałaty. Finezyjnie "lejemy" talerz i sałatkę kremem slodko-kwaśnym.
Komentarze