Miętus

4.5 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Upiec biszkopt ciemny z 4 - 5 jajek (forma 25/35 cm.)

    MASA MIĘTOWA:
    15 dag miętowych landrynek (bez nadzienia)
    1/4 szklanki wody
    1 budyń śmietankowy
    1 1/2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 kostka masła lub margaryny

    MASA ŚMIETANOWA:
    2 galaretki agrestowe
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru

    DODATKOWO:
    herbatniki
    starta czekolada mleczna lub gorzka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Miętus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA MIĘTOWA:
    Cukierki wkładamy do rondelka, zalewamy wodą, podgrzewając na wolny ogniu, rozpuszczamy cukierki (to trochę trwa). W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń, resztę mleka gotujemy z dwoma łyżkami cukru. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy do zgęstnienia. Następnie wlewamy lekko przestudzony syrop miętowy. Całość łączymy mikserem i przykrywamy folią spożywczą do wystygnięcia (nie zrobi się wtedy kożuch na masie). Ucieramy masło i stopniowo, po łyżce dodajemy wystudzony budyń.
  • 2. MASA ŚMIETANOWA:
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy. Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do śmietany i razem miksujemy.
  • 3. PRZEŁOŻENIE:
    Biszkopt nasączamy wodą z cytryną i cukrem lub herbatą miętową. Masę miętową wykładamy na biszkopt. Na masie budyniowej układamy herbatniki a na nie wylewamy masę śmietanową. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Śmietana Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować