1.MASA MIĘTOWA:
Cukierki wkładamy do rondelka, zalewamy wodą, podgrzewając na wolny ogniu, rozpuszczamy cukierki (to trochę trwa). W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń, resztę mleka gotujemy z dwoma łyżkami cukru. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy do zgęstnienia. Następnie wlewamy lekko przestudzony syrop miętowy. Całość łączymy mikserem i przykrywamy folią spożywczą do wystygnięcia (nie zrobi się wtedy kożuch na masie). Ucieramy masło i stopniowo, po łyżce dodajemy wystudzony budyń.
2.MASA ŚMIETANOWA:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy. Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do śmietany i razem miksujemy.
3.PRZEŁOŻENIE:
Biszkopt nasączamy wodą z cytryną i cukrem lub herbatą miętową. Masę miętową wykładamy na biszkopt. Na masie budyniowej układamy herbatniki a na nie wylewamy masę śmietanową. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Komentarze