Miętus smażony z ziemniaczaną łuską

  • wyświetlono: 172 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Miętus to bardzo smaczna ryba słodkowodna z rodziny dorszowatych. Mięso jest lekko słodkie. Nie jest łatwa do złowienia. Mnie udaje się ją złowić czasami w moim ulubionym sklepie rybnym. Polecam.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

świeże filety z miętusa bez skóry ok. 800 g ( może być inna ryba )
mąka krupczatka do oprószenia
2 jajka
sól
pieprz czarny świeżo mielony
1-2 ziemniaki
olej rzepakowy do smażenia

450 g fasolki szparagowej ( u mnie mrożona )
80 g masła
4-5 łyżek bułki tartej
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Miętus smażony z ziemniaczaną łuską

  • 1. Rybę delikatnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Podzielić na porcje. Oprószyć delikatnie solą.
    Ziemniaki dokładnie wyszorować, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Najlepiej użyć tarki do warzyw.
    Kolejno każdy kawałek ryby oprószać mąką krupczatką. Strzepywać nadmiar mąki. Zamaczać w roztrzepanych jajkach z dodatkiem soli i pieprzu.
    Układać na talerzu i wierzch przykrywać maczanymi w jajkach plasterkami ziemniaków, tak żeby przypominały łuski.
    Delikatnie zsuwać z talerza na gorący olej. Smażyć i jak wierzchnia warstwa z ziemniakami, z jajkiem zwiąże, to obrócić delikatnie na drugą stronę. Usmażone kawałki ryby z ziemniakami odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
    Podawać z fasolką w bułce tartej.

    Fasolkę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni uprażyć bułkę tartą i dodać masło. Mieszać i smażyć na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Dodać ugotowaną fasolkę. Dokładnie pomieszać, żeby fasolka pokryła się bułką tartą.
    Smacznego.

Porady

Danie można podać z sosem czosnkowy, albo koperkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybafasolkafasolka szparagowarybyolej rzepakowyryba smażonamiętusryba słodkowodnafasolka z bułką tartąfasolka w bułce tartejmiętus smażonyryba z fasolką

Komentarze

Podobne przepisy

Smażony filet z miruny

Dodane przez: in-humility

Smażony filet z miruny

Bardzo smaczna ryba, a ten sposób...

Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem

Dodane przez: dagita

Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem

Pierwszy raz jadłam tak przyrządzony...

Pstrąg smażony z koperkiem

Dodane przez: Martyna1991

Pstrąg smażony z koperkiem

Delikatne , pachnące koprem pstrągi...

Cukinia smażona z mięsem.

Dodane przez: Świeca Urszula

Smażona cukinia z mięsem

Przepis wymyśliłam sama. Uwielbiamy...

Smażony filet z dorsza

Dodane przez: JOANNA 55a

Smażony filet z dorsza

smacznie i zdrowo

Smażona pierś z kurczaka

Dodane przez: anka1988

Smażona pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka pod taka postacią...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE