Pamiętam smak tej kanapki do dzisiaj. Będąc w Meksyku, jadłem ją kilka razy. Sprzedawana jest dosłownie na każdej ulicy.
0 (0 ocen)
Porady
. Quesadilla ( czyt. kesadija), to danie śniadaniowe. Głównym składnikiem jest kukurydziana tortilla ( czyt.tortija) i ser. Robi się ją bardzo szybko, zakładając, że mamy gotowe placki tortilli. Jeżeli nie mamy tortilli z mąki kukurydzianej, może być tortilla z mąki pszennej. Osobiście radzę kupić gotowe placki tortilli. Z dostępnej mąki kukurydzianej w Polsce tortille się nie udają, są mało elastyczne i wychodzą twarde. Przygotowane placki tortilli smażymy na patelni z obu stron. Ja wybrałem patelnię grillową, lubię paski, które powstają po usmażeniu. Smażymy na niezbyt rozgrzanej patelni. Chodzi o rozpuszczenie sera i podgrzanie dodatków. Podajemy pociętą na 4 trójkąty. Co do środka – pełna dowolność.
Komentarze