Margarytka

4.49 (186 ocen)

  • 3 godz.

Idealne ciasto dla osób, które lubią niezbyt słodkie ciasta.

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT
    6 jaj
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 szkl. cukru
    łyżka stołowa octu
    3 łyżeczki kakao

    Masa I
    3 szklanki soku pomarańczowego(z kartonu)
    2 budynie śmietankowe
    20 dkg margaryny
    galaretka pomarańczowa

    Masa II
    puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Dodatkowo
    herbatniki
    2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w niecałym litrze wody

Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Margarytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Ubić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
    Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.
    Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać.
    Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).Ostudzony biszkopt przeciąć na pół.

    MASA I
    Budynie ugotować na soku pomarańczowym(można dodać z 3 łyżki cukru)
    Do ciepłego budyniu dodać rozpuszczona margarynę i galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.Dokładnie wymieszać i pozostawić do czasu aż zacznie tężeć.

    MASA II
    Brzoskwinie zmiksować na gładka masę.Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody i zmiksować z brzoskwiniami. Pozostawić do czasu aż zacznie tężeć.
    .
    WYKONANIE
    Biszkopt,masa I,biszkopt,masa II,herbatniki,galaretka cytrynowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować