1.BISZKOPT
Ubić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.
Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać.
Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).Ostudzony biszkopt przeciąć na pół.
MASA I
Budynie ugotować na soku pomarańczowym(można dodać z 3 łyżki cukru)
Do ciepłego budyniu dodać rozpuszczona margarynę i galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.Dokładnie wymieszać i pozostawić do czasu aż zacznie tężeć.
MASA II
Brzoskwinie zmiksować na gładka masę.Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody i zmiksować z brzoskwiniami. Pozostawić do czasu aż zacznie tężeć.
.
WYKONANIE
Biszkopt,masa I,biszkopt,masa II,herbatniki,galaretka cytrynowa
Komentarze