Maqluba - potrawa z kurczaka, ryżu i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Osobno w garnku podgotować ryż aby był na pół gotowy.
2. Bakłażana pokroić w plastry i obsmażyć na oleju. Obsmażone kładziemy na do dużego garnka.
3. Cebulę podsmażamy, dodajemy mięso, sól i przyprawy i obsmażamy. Całość przelewamy na bakłażany. Następnie wpół ugotowany ryż przekładamy do naszego garnka na sam wierzch.
4. Całość zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i dusimy ok 30 min, aż ryż będzie ugotowany.
Najtrudniejszy moment.. przygotowujemy wielki talerz płaski kładziemy na wierzch garnka i szybkim ruchem przekręcamy garnek do góry nogami aby nasza potrawa znalazła sie na talerzu.
Posypujemy migdałami i wcinamy :)
Porady
Do potrawy polecam na talerzyk łyżkę jogurtu gęstego :)
Komentarze