Makaron z sosem i pulpecikami to pomysł na szybki, smaczny i sycący obiad. Pulpeciki są lekkie, gotowane i soczyste w środku. Idealne danie dla głodomora.
30 min
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle
400 g mielonego mięsa wieprzowego
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
garść majeranku
Sos pieczarkowy :
300 g pieczarek
½ cebuli
200 ml śmietany do sosów
½ szklanki wody
1 łyżka mąki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej
Makaron z pulpecikami w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładam do miski. Cebule i czosnek obieram i drobno siekam i razem z jajkiem i przyprawami dodaję do mięsa. Dokładnie łączę wszystko ręką. Formuję małe kuleczki, układam je na talerzu. Gotuję w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Przygotowuję sos : cebulę kroję w drobną kostkę, pieczarki myję i kroję w grubsze plastry. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę, podsmażam przez chwilę, dodaję pieczarki, mocno oprószam solą i pieprzem. Do wody dodaję mąkę, mieszam dokładnie, żeby nie było grudek. Kiedy pieczarki będą już gotowe wlewam śmietankę i wodę z mąką, mieszam. Dodaję natkę. Zmniejszam ogień, gotuję kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron gotuję według instrukcji z opakowania. Ugotowane pulpeciki wrzucam do sosu. Na talerze nakładam makaron, polewam sosem, układam na nim pulpeciki.
Komentarze