Lody bananowo-kakaowe bez jajek, cukru i śmietany

5 (163 ocen)

Jedne z nielicznych, domowych lodów, które są przygotowywane bez jajek, cukru i śmietany.Wystarczą zaledwie dwa składniki, by cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Doskonale poprawiają humor, osładzają życie i orzeźwiają w upalne dni. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • - 4 większe, dojrzałe banany,
    - 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao.
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Deser na zimno Napoje

Lody bananowo-kakaowe bez jajek, cukru i śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki.
    Wkładamy do plastikowego pojemniczka i umieszczamy w zamrażalniku na ok. godzinę.
  • 2. Banany przekładamy do blendera, miksujemy na gładką masę.
    Dodajemy kakao i łączymy na gładko (nie przejmuj się, jeżeli gdzieniegdzie prześwitują kawałki banana - wynika to ze zmrożenia owocu).
    Przekładamy do mniejszych, silikonowych foremek (ja użyłam foremek na babeczki) lub jednego opakowania zbiorczego).
    Wstawiamy do zamrażalnika do 1,5-2 godziny (w zależności od tego jakie lody lubimy najbardziej - czy miękkie i kremowe, czy raczej zwarte).
    Najlepiej smakują przybrane sezonowymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować