Lubię przygotowywać oryginalne i kolorowe potrawy.
Składniki:
● 3-4 duże podłużne ziemniaki
● oliwa
● ok. 15 dag fileta z kurczaka
● duża cebula
● 2 czerwone papryki
● op. mieszanki sałat
● kilka plastrów boczku
● sól, pieprz
● przyprawa go gyrosa
● kilka gałązek koperku
Łódeczki z gyrosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki szorujemy, osuszamy i układamy na blasze. Polewamy oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 200 °C.
2.Farsz: fileta myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy
w małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oliwie. Wkładamy mięso, podsmażamy. Dodajemy paprykę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Smażymy.
3.Ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, zostawiając 1-cm ścianki. Środki oprószamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą z obu stron i układamy na blasze skórką do góry. Pieczemy ok. 15 minut w 200 °C. Następnie faszerujemy.
4.Boczek kroimy w paski i lekko wytapiamy. Sałatę polewamy kilkoma łyżkami oliwy i doprawiamy. Dodajemy boczek, mieszamy. Z wydrążonego z ziemniaków miąższu robimy purée. Dekorujemy posiekanym koperkiem. Łódeczki podajemy z porcją sałatki i purée.
Komentarze