Łódeczki z gyrosem

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię przygotowywać oryginalne i kolorowe potrawy.

Składniki:

  • ● 3-4 duże podłużne ziemniaki
    ● oliwa
    ● ok. 15 dag fileta z kurczaka
    ● duża cebula
    ● 2 czerwone papryki
    ● op. mieszanki sałat
    ● kilka plastrów boczku
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa go gyrosa
    ● kilka gałązek koperku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki

Łódeczki z gyrosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy, osuszamy i układamy na blasze. Polewamy oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 200 °C.
  • 2. Farsz: fileta myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy
    w małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oliwie. Wkładamy mięso, podsmażamy. Dodajemy paprykę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Smażymy.
  • 3. Ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, zostawiając 1-cm ścianki. Środki oprószamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą z obu stron i układamy na blasze skórką do góry. Pieczemy ok. 15 minut w 200 °C. Następnie faszerujemy.
  • 4. Boczek kroimy w paski i lekko wytapiamy. Sałatę polewamy kilkoma łyżkami oliwy i doprawiamy. Dodajemy boczek, mieszamy. Z wydrążonego z ziemniaków miąższu robimy purée. Dekorujemy posiekanym koperkiem. Łódeczki podajemy z porcją sałatki i purée.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Filet z kurczaka Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować