Tak przygotowane zawijaki mogą być smacznym posiłkiem, do którego można podać np. czerwony barszczyk. Można zabrać je także ze sobą do pracy bądź szkoły i mieć wspaniałe drugie śniadanie. Doskonałe na ciepło i na zimno.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Farsz:
2 filety z piersi kurczaka
300 g. pieczarek
1 cebula
1 szklanka kukurydzy z puszki
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki przyprawy gyros
300 g. żółtego sera-u mnie gołda
4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Zaczyn:
5 dag. drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
zaczyn+
3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
2 szczypty soli
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
4 łyżki keczupu
1 zmieszane jajko
1 łyżka sezamu białego
1 łyżka siemienia
duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Zawijaki z kolorowym gyrosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myję, osuszam, kroję w drobną kostkę, posypuję przyprawą gyros, podsmażam na oleju, dodaje pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażam, dodaję starte na tace o dużych oczkach pieczarki, podsmażam do odparowania płynu, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę, mieszam, doprawiam solą i pieprzem, mieszam, studzę, dodaję żółty ser , mieszam.
2.Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaje zaczyn, jajka, olej, jogurt, sól, zagniatam ciasto, do momentu aż będzie odstawać od ręki, formuje kule, nakrywam ściereczką, pozostawiam do wyrośnięcia.
3.Ciasto jeszcze raz zagniatam, podsypuje mąką, wałkuje na prostokąt, smaruje keczupem, rozkładam farsz, posypuje startym serem, zwijam ciasto jak na roladę, kroję na 8 części, układam na blasze, nożem naciskam środki zawijaków, smaruje jajkiem, posypuje sezamem i siemieniem, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut na rumiano.
Komentarze