Zawijaki z kolorowym gyrosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane zawijaki mogą być smacznym posiłkiem, do którego można podać np. czerwony barszczyk. Można zabrać je także ze sobą do pracy bądź szkoły i mieć wspaniałe drugie śniadanie. Doskonałe na ciepło i na zimno.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    2 filety z piersi kurczaka
    300 g. pieczarek
    1 cebula
    1 szklanka kukurydzy z puszki
    1/2 czerwonej papryki
    2 łyżki przyprawy gyros
    300 g. żółtego sera-u mnie gołda
    4 łyżki oleju
    sól i pieprz do smaku
    Zaczyn:
    5 dag. drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    Ciasto:
    zaczyn+
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    2 szczypty soli
    1/4 szklanki oleju
    2 jajka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    Dodatkowo:
    4 łyżki keczupu
    1 zmieszane jajko
    1 łyżka sezamu białego
    1 łyżka siemienia
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Gyros Zapiekanki

Zawijaki z kolorowym gyrosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zawijaki z kolorowym gyrosem 1. Filety myję, osuszam, kroję w drobną kostkę, posypuję przyprawą gyros, podsmażam na oleju, dodaje pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażam, dodaję starte na tace o dużych oczkach pieczarki, podsmażam do odparowania płynu, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę, mieszam, doprawiam solą i pieprzem, mieszam, studzę, dodaję żółty ser , mieszam.
  • Zawijaki z kolorowym gyrosem 2. Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaje zaczyn, jajka, olej, jogurt, sól, zagniatam ciasto, do momentu aż będzie odstawać od ręki, formuje kule, nakrywam ściereczką, pozostawiam do wyrośnięcia.
  • Zawijaki z kolorowym gyrosem 3. Ciasto jeszcze raz zagniatam, podsypuje mąką, wałkuje na prostokąt, smaruje keczupem, rozkładam farsz, posypuje startym serem, zwijam ciasto jak na roladę, kroję na 8 części, układam na blasze, nożem naciskam środki zawijaków, smaruje jajkiem, posypuje sezamem i siemieniem, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Filet z kurczaka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować