LENIWE CIASTO DROŻDŻOWE

4.5 (202 ocen)

Ciasto, które zawsze się udaje

Składniki:

  • Składniki:
    10 dag drożdży
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    1/3 szklanki mleka
    4 szklanki mąki

    na kruszonkę:
    1/3 kostki margaryny
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru

    dodatkowo kubek czerwonej porzeczki

Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Leniwe ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyłam do miski zasypałam cukrem i cukrem waniliowym. Dodałam rozkłócone jajka,olej, mleko i mąkę. Odstawiłam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 4 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do blaszki o średnicy 24x35. Ciasto posypałam opłukaną i osączoną czerwoną porzeczką. Wierzch posypałam kruszonką. ( do roztopionej margaryny dodałam szklankę mąki i pół szklanki cukru, dokładnie wymieszałam ). Całość piekłam 50 minut w temp 160 stopni. ( najlepiej do suchego patyczka )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować