Leniwe Drożdżowe Ze Śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis dla wszystkich co nie lubią zagniatania drożdżowego ciasta i w ogóle boją się drożdżowego, to się zawsze udaje, a ilość mąki jest tak dobrana aby warstwa ciasta nie była większa od warstwy nadzienia z owocami ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:



    150 g przesianej, mąki pszennej, tortowej
    20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
    1/3 szkl cukru (użyłam pół na pół z trzcinowym)
    100 ml ciepłego mleka
    1 jajko kl M
    szczypta soli
    kilkanaście kropel esencji waniliowej
    30 g roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju)
    kilkanaście śliwek
    1-2 łyżki cukru białego lub brązowego do śliwek
    cukier puder (niekonieczny)


    Kruszonka:

    1/2 szkl mąki pszennej tortowej
    50 g masła
    50 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Bezy

Leniwe drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.

    2. Do miski przesiewamy mąkę.

    3. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do ruszenia drożdży.

    4. Po tym czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.

    Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h



    5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta jest niewiele, ale spokojnie rozciągnijcie je do boków :)

    6. Następnie wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy odrobiną cukru i kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)

    7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.



    Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem (niekoniecznie) i życzę Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować