Leniwe Drożdżowe Ze Śliwkami

  • wyświetlono: 145 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis dla wszystkich co nie lubią zagniatania drożdżowego ciasta i w ogóle boją się drożdżowego, to się zawsze udaje, a ilość mąki jest tak dobrana aby warstwa ciasta nie była większa od warstwy nadzienia z owocami ;)

gotowanietoproste
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:



150 g przesianej, mąki pszennej, tortowej
20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
1/3 szkl cukru (użyłam pół na pół z trzcinowym)
100 ml ciepłego mleka
1 jajko kl M
szczypta soli
kilkanaście kropel esencji waniliowej
30 g roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju)
kilkanaście śliwek
1-2 łyżki cukru białego lub brązowego do śliwek
cukier puder (niekonieczny)


Kruszonka:

1/2 szkl mąki pszennej tortowej
50 g masła
50 g cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Leniwe Drożdżowe Ze Śliwkami

  • 1. 1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.

    2. Do miski przesiewamy mąkę.

    3. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do ruszenia drożdży.

    4. Po tym czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.

    Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h



    5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta jest niewiele, ale spokojnie rozciągnijcie je do boków :)

    6. Następnie wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy odrobiną cukru i kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)

    7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.



    Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem (niekoniecznie) i życzę Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoŚliwkidrożdżowedrożdżówkabez zagniataniana drożdżachz kruszonkąbez wyrabianialeniwe drożdżowe ze śliwką
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dodane przez: jania

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Pyszne, pachnące, wilgotne, a przy...

Ciasto drożdżowo-dyniowe ze śliwkami

Dodane przez: monikaT83

Ciasto drożdżowo-dyniowe ze śliwkami

Dzisiaj zapraszam na proste,smaczne...

ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dodane przez: agarybak76

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową...

Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe...

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dodane przez: Marcia66

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Najbardziej smakuje świeżutkie,...

Bawarskie cisato ze śliwkami

Dodane przez: PolskaGotuje

Bawarskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

Bawaria to region który słynie...

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dodane przez: klaudia0318

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Uwielbiam ciasta drożdżowe z owocami...