MASA SEROWA:
1 kilogram sera białego trzykrotnie mielonego
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
20 dag masła
2 budynie śmietankowe
5 jaj
szczypta soli
rodzynki
kandyzowana skórka z pomarańczy
Lekki sernik pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną.
2. Dodać śmietanę.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do reszty.
4. Ciasto zagnieść na stolnicy, rozwałkować i ułożyć na blaszce.
5. Lekko podpiec w temp.180c.
MASA SEROWA:
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puch.
3. Ser wymieszać z bakaliami.
4. Do żółtek dodawać po trochu ser ucierając.
5. Na końcu dodać budynie, ucierając dalej.
6. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
7. Piec ok. 30 minut w temp.180c .
PIERZYNKA:
1. Białka ubić ze szczypta soli na sztywno.
2. Dodać cukier puder .
3. Na końcu wsypać kisiele, ubić.
4. Serowiec polać polewą czekoladową i posypać kokosem.
Komentarze