Lekki sernik pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe ciasto z przepisu mojej mamy

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 margaryna 250g
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    5 żółtek

    MASA SEROWA:
    1 kilogram sera białego trzykrotnie mielonego
    1 i 2/3 szklanki cukru pudru
    20 dag masła
    2 budynie śmietankowe
    5 jaj
    szczypta soli
    rodzynki
    kandyzowana skórka z pomarańczy

    PIERZYNKA:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    2 kisiele wiśniowe
    szczypta soli

    PONADTO:
    polewa czekoladowa
    kokos do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki sernik pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    1. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną.
    2. Dodać śmietanę.
    3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do reszty.
    4. Ciasto zagnieść na stolnicy, rozwałkować i ułożyć na blaszce.
    5. Lekko podpiec w temp.180c.

    MASA SEROWA:
    1. Oddzielić białka od żółtek.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puch.
    3. Ser wymieszać z bakaliami.
    4. Do żółtek dodawać po trochu ser ucierając.
    5. Na końcu dodać budynie, ucierając dalej.
    6. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
    7. Piec ok. 30 minut w temp.180c .

    PIERZYNKA:
    1. Białka ubić ze szczypta soli na sztywno.
    2. Dodać cukier puder .
    3. Na końcu wsypać kisiele, ubić.
    4. Serowiec polać polewą czekoladową i posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować