Łabędzie nad zalewem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Łabędzie będą ozdobą każdego świątecznego stołu. Moi goście byli zachwyceni i pochwałom nie było końca.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ozór wołowy,
    1 marchewka,
    1 cebula,
    1 pietruszka,
    mały seler,
    sól,
    1 żelatyna instant ( na 1 litr wody),
    przyprawy: maggi, pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie.
    Dekoracja:
    4 jajka,
    główka cebuli,
    gotowana marchewka,
    koper,
    pietruszka,
    liście sałaty,
    kawa rozpuszczalna albo kawa mielona,
    2 groszki ziela angielskiego (najmniejsze, jakie można znaleźć),
    żurawina.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Łabędzie nad zalewem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty ozór wołowy wkładamy do gotującej się wody, dodajemy sól i na małym ogniu gotujemy powoli do miękkości. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy oczyszczone warzywa w całości, przyprawy. Ugotowany język zanurzymy na chwilę w zimnej wodzie, następnie usuwamy z niego skórę. Kroimy w plastry. Układamy na półmisku.
  • 2. Wywar przecedzamy i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem, solą i maggi. Odstawiamy do stężenia. Zalewamy tężejącą galaretą plastry i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. W tym czasie przygotowujemy dekoracje.
  • 3. Tatarak: Bierzemy najmocniejsze łodyżki kopru i koniec oblepiamy masłem w kształcie kwiatu tataraka. Następnie obtaczamy masło w kawie i wstawiamy kwiaty do lodówki.
    Lilia. Małą główkę cebuli rozcinamy w formie koszyka i nadajemy formę kwiatu, do środka wstawiamy sałatę i żurawinę.
    Łabędzie. W 2 jajkach będących tułowiem nacinamy otwory na skrzydła i ogon.Z 2 pozostałych jajek wycinamy szyjki, skrzydła i ogon. Z marchewki wycinamy dziób, który przymocowujemy wykałaczką. Najmniejsze groszki pieprzu będą oczami. Przed wstawieniem oczek, trzeba prześwidrować białko tępym końcem wykałaczki. Tak postępujemy z wszystkimi otworami w całej "konstrukcji". W otwory delikatnie wstawiamy ogon, skrzydła, za pomocą wykałaczki przymocowujemy szyje.
  • 4. Łabędzie stawiamy na stężałą galaretę i zalewamy tężejącą galaretą. Koprem i pietruszką imitujemy brzeg i trawę. Wstawiamy w zastygniętą galaretę łodyżki. Jeżeli tatarak nie trzyma się, przekłuwamy wykałaczką otwory w mięsie i wstawiamy w nie łodyżki kopru. Ozdabiamy sałatą, marchewką, koprem, pietruszką i żurawiną.

Porady

Z białkiem trzeba być ostrożnym, ponieważ jest ono delikatne i może się połamać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować