Łabędzie nad zalewem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty ozór wołowy wkładamy do gotującej się wody, dodajemy sól i na małym ogniu gotujemy powoli do miękkości. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy oczyszczone warzywa w całości, przyprawy. Ugotowany język zanurzymy na chwilę w zimnej wodzie, następnie usuwamy z niego skórę. Kroimy w plastry. Układamy na półmisku.
2.Wywar przecedzamy i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem, solą i maggi. Odstawiamy do stężenia. Zalewamy tężejącą galaretą plastry i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. W tym czasie przygotowujemy dekoracje.
3.Tatarak: Bierzemy najmocniejsze łodyżki kopru i koniec oblepiamy masłem w kształcie kwiatu tataraka. Następnie obtaczamy masło w kawie i wstawiamy kwiaty do lodówki.
Lilia. Małą główkę cebuli rozcinamy w formie koszyka i nadajemy formę kwiatu, do środka wstawiamy sałatę i żurawinę.
Łabędzie. W 2 jajkach będących tułowiem nacinamy otwory na skrzydła i ogon.Z 2 pozostałych jajek wycinamy szyjki, skrzydła i ogon. Z marchewki wycinamy dziób, który przymocowujemy wykałaczką. Najmniejsze groszki pieprzu będą oczami. Przed wstawieniem oczek, trzeba prześwidrować białko tępym końcem wykałaczki. Tak postępujemy z wszystkimi otworami w całej "konstrukcji". W otwory delikatnie wstawiamy ogon, skrzydła, za pomocą wykałaczki przymocowujemy szyje.
4.Łabędzie stawiamy na stężałą galaretę i zalewamy tężejącą galaretą. Koprem i pietruszką imitujemy brzeg i trawę. Wstawiamy w zastygniętą galaretę łodyżki. Jeżeli tatarak nie trzyma się, przekłuwamy wykałaczką otwory w mięsie i wstawiamy w nie łodyżki kopru. Ozdabiamy sałatą, marchewką, koprem, pietruszką i żurawiną.
Porady
Z białkiem trzeba być ostrożnym, ponieważ jest ono delikatne i może się połamać.
Komentarze