Papuga

4.51 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Papugę z koreczkami zrobiłam na Urodziny męża. Goście byli zachwyceni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ananas,

    1 opakowanie pomidorów koktajlowych (cherry),

    szynka - 120 g,

    ser twardy - 120 g,

    mała puszka czarnych oliwek ,

    małysłoik marynowanych pieczarek,

    Dla ozdoby - ugotowana marchewka, zieleń.

    Dwa groszki pieprzu czarnego albo dwa gwoździki - żeby zrobić oczka.
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Papuga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obcinamy górną część ananasa tak, aby zostały liścia i kilka centymetrów owocu.
    Z pomocą ostrego noża zaczynamy wycinać ananas w ten sposób, żeby została nieduża kulka - głowa naszej przyszłej papugi.
    Przechodzimy do kształtowania ciała ptaszka.Za pomocą ostrego noża ścinamy część liści.
  • 2. Z ugotowanej marchewki wycinamy dziób i za pomocą wykałaczki przymocowujemy dziób do głowy. Z marchewki robimy włosy i oczy, groszek albo gwoździki wstawiamy na miejsce oczek, z zieleni robimy brwi.
  • 3. Z 2 długich wykałaczek "robimy" nóżki i stawiamy papugę na ananas.
  • 4. Ser i szynkę kroimy na małe kostki. Robimy koreczki. Ser+szynka+oliwka. Ser+szynka+pieczarka. Pomidor koktajlowy. Nakłuwamy po kolei koreczki na ananas.

Porady

Koreczki możemy zrobić z dowolnych składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować