Roladki z kurczaka są kruche, przesiąknięte intensywnym smakiem szynki. Kremowy sos jest naprawdę przepyszny, mocno orzechowy, do tego fasolka szparagowa!!!
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
DANIE GłóWNE:
- piersi z kurczaka (pojedyncze): 2 sztuki
- zielona fasolka szparagowa: 2 szklanki
- mąka: 1 łyżka
- szynka parmeńska, plastry: 10 sztuk
- śmietana kremówka: 80 mililitrów
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku.: 0.25 łyżeczki
PESTO Z BAZYLII I ORZECHóW:
- bazylia listki: 10 sztuk
- orzechy nerkowca: 0.5 szklanki
- parmezan tarty: 2 łyżki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- czosnek zmiażdżony: 1 ząbek
- Sól i pieprz do smaku.: 0.25 łyżeczki
Kurczak w szynce parmeńskiej na fasolce szparagowej i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na Pesto miksujemy w blenderze lub rozcieramy w moździerzu tak aby pozostały nie zmielone części orzechów.
2.Fasolkę szparagową oczyszczamy, odcinamy końce i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez około 10 minut.
3.Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić, przekroić w poprzek na cieńsze filety i jeszcze na pół. Oprószyć solą, obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej. Odłożyć.
4.Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy na niej nasze roladki. Smażymy na średnim ogniu przez 8 minut, następnie obracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 8 minut. Po usmażeniu odkładamy na chwilkę na bok. Delikatnie kroimy.
5.Na patelnię, z której ściągnęliśmy roladki wlewamy śmietankę, dodajemy Pesto i delikatnie mieszamy. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia (sos powinien tylko delikatnie zgęstnieć). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
6.Na talerzu układamy ugotowaną fasolkę, na nią roladki z kurczaka. Całość polewamy sosem.
Komentarze