Lubię kombinować w kuchni, tym razem kurczak bez smażenia.
60 min
Składniki:
filety z kurczaka (ok. 600 g)
szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki)
ser żółty (4 kawałeczki)
olej (lub masło) do wysmarowania naczynia żaroodpornego
papryka
czosnek i masło ( ewentualnie masło czosnkowe)
Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czyścimy mięso, Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Smarujemy masłem czosnkowym (lub przygotowujemy samemu: 2 ząbki czosnku i roztopione masło). Solimy i pieprzymy mięso.
2.
Układamy na tym 2 paski papryki, a pomiędzy nimi kawałeczek żółtego sera.
Zwijamy mięso w roladkę. A następnie obtulamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej.
3.Smarujemy naczynie żaroodporne masłem lub odrobiną masła, układamy nasze roladki, a następnie wkładamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na pół godziny, po tym czasie ściągamy wieko z naczynia i zostawiamy w piekarniku przez 15 minut.
Komentarze