Kurczak faszerowany

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Trochę pracochłonne ale bardzo smaczne mięsko :)

Składniki:

  • 1kurczak o wadze do 2kg.
    pojedyncza pierś z kurczaka
    60-70 dkg. mięsa mielonego ( użyłam pół na pół z kurczaka i karkówki )
    50 dkg. pieczarek
    2 cebule
    7łyżek bułki tartej
    3-4 łyżki śmietany
    2 jajka
    pęczek koperku ( użyłam mrożonego )
    przyprawa do kurczaka
    majeranek
    sól , pieprz do smaku
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak nadziewany 1. Z kurczaka wyciągnąć kości , natrzeć od środka przyprawą do kurczaka i majerankiem . Pierś przekroić na dwie części i lekko rozbić .
    Pieczarki pokroić w plastry , udusić na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą , wystudzić . Do mięsa mielonego dodać uduszone pieczarki , jajka , bułkę tartą , śmietanę , pokrojony koperek ,sól , pieprz do smaku , wszystko dobrze wymieszać .
    Do środka kurczaka na spód położyć jedną część rozbitej piersi , nałożyć farsz mięsny , na farsz mięsny od góry ułożyć drugą część piersi . Kurczaka zaszyć , mniejsze otworki spiąć wykałaczkami, posmarować olejem i posypać przyprawami i bułką tartą . Tak przygotowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem , piec około 1,5 godziny w temperaturze 180*C.
  • Kurczak pieczony 2. Po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika chwilkę odczekać zanim zaczniemy porcjować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować