Kruszonkowiec z rabarbarem

5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto przypominające smaki dzieciństwa

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 7 szklanek mąki
    3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 proszek do pieczenia
    400g masła
    4 jajka
    1/5kg rabarbaru
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruszonkowiec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy cukier i resztę sypkich składników. Wszystkie dokładnie mieszamy.
  • 2. Wbijamy uprzednio umyte jaja. Kroimy miękkie masło w kostkę i dodajemy do reszty składników.
  • 3. Teraz rękoma ugniatamy wszystko na gładką masę. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki.
  • 4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę smarujemy resztką masła i obsypujemy mąką.
  • 5. Rabarbar myjemy i drobno kroimy. 3/4 ciasta wyjmujemy z lodówki i skubiemy małe kawałki do formy. Następnie wysypujemy na spód rabarbar. Resztę ciasta skubiemy na samym wierzchu.
  • 6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować