Cynamonowy kruszonkowiec z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 55 min

wspaniałe, wiosenne ciasto

  • 55 min

Składniki:

  • Składniki:
    100 gramów masła
    5 łyżek cukru kokosowego
    250 ml śmietany 18 %
    100 ml mleka
    1,5 szklanki mąki pszennej 750
    1duże jajko
    Aromat śmietankowy
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    2 laski rabarbaru

    Kruszonka
    80 gramów masła
    120 gramów mąki pszennej 750
    4 łyżki cukru kokosowego
    Łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cynamonowy kruszonkowiec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    poniedziałek, 4 lipca 2016
    Cynamonowy kruszonkowiec z rabarbarem
    W mojej kuchni obowiązkowo musi być miejsce dla rabarbaru. Rabarbarowe ciasta szczerze wręcz wielbię. Najczęściej robię kruchy placek z rabarbarem i kruszonką. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto nieco inaczej. Miękki spód połączyłam z bardzo chrupiącą cynamonową kruszonką. Wyszło naprawdę pyszne ciasto, od którego ciężko się oderwać.Miękki, bardzo miękki spód, następnie kawałki kwaskowatego rabarbaru i masa pysznej kruszonki. nie wiem jak Wy, ale ja jestem uzależniona od kruszonki. To bardzo miłe uzależnienie. To ciasto umilało mi niedzielny wieczór po wizycie w teatrze. Nie ma nic przyjemnego niż po wspaniale spędzonej niedzieli usiąść z kawałkiem ciasta i zatopić w książce. Magiczne chwile. I jakoś łatwiej znieść poniedziałkowy deszcz.



    Składniki:
    100 gramów masła
    5 łyżek cukru kokosowego
    250 ml śmietany 18 %
    100 ml mleka
    1,5 szklanki mąki pszennej 750
    1duże jajko
    Aromat śmietankowy
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    2 laski rabarbaru

    Kruszonka
    80 gramów masła
    120 gramów mąki pszennej 750
    4 łyżki cukru kokosowego
    Łyżka cynamonu



    Ucieram jajko z 4 łyżkami cukru kokosowego, dodaję masło i ucieram na krem. Śmietanę łączę z mlekiem i olejkiem śmietankowym, dodaję do masy jajeczno-maślanej.
    Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników, ucieram ciasto.
    Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.
    Rabarbar myję, usuwam zdrewniałe części, kroję na kawałki, układam na cieście i posypuję łyżką cukru.
  • 2. Masło roztapiam. Mąkę mieszam z cukrem i cynamonem, dodaję masło i zagniatam kruszonkę. Posypuję nią wierzch ciasta, piekę placek przez 40 minut w 175 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować