Kruchy jabłecznik z masą bananową i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę razem z mąką i proszkiem posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do zamrażalnika na pół godziny.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posłodzić i odcisnąć nadmiar soku, wymieszać z cynamonem. Przełożyć na ciasto.
3.Masa bananowa:
3 szklanki soku zagotować. W pozostałej szklance soku rozprowadzić budynie i wlać do gotującego się soku. Zagotować do zgęstnienia. Gorący wylać na jabłka. Piec ok. 40 – 50 minut w 190 C.
4.Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i połączyć z tężejącą galaretką cały czas ubijając mikserem. Wstawić na chwilkę do lodówki aby lekko masa stężała. Wyłożyć na zimne ciasto. Posypać kokosem.
Komentarze