Kruchy jabłecznik z masą bananową i śmietaną

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wariacja szarlotkowa

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    12,5 dag margaryny
    jajko,
    1i1/2 szkl. mąki,
    0,25 szkl. cukru,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek,
    cukier do smaku,
    2 łyżeczki cynamonu.

    Masa bananowa:
    1 l soku bananowego,
    4 budynie śmietankowe

    Masa śmietanowa:
    1/2 l śmietanki 30%,
    galaretka cytrynowa
    2 łyżki cukru pudru,
    kokos do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy jabłecznik z masą bananową i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę razem z mąką i proszkiem posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do zamrażalnika na pół godziny.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posłodzić i odcisnąć nadmiar soku, wymieszać z cynamonem. Przełożyć na ciasto.
  • 3. Masa bananowa:
    3 szklanki soku zagotować. W pozostałej szklance soku rozprowadzić budynie i wlać do gotującego się soku. Zagotować do zgęstnienia. Gorący wylać na jabłka. Piec ok. 40 – 50 minut w 190 C.
  • 4. Masa śmietanowa:
    Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i połączyć z tężejącą galaretką cały czas ubijając mikserem. Wstawić na chwilkę do lodówki aby lekko masa stężała. Wyłożyć na zimne ciasto. Posypać kokosem.

Porady

Forma o wymiarach:25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować