Jabłecznik kruchy

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Całość jest tak pyszna i krucha, że sama rozpływa się w ustach

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 g tłuszczu
    2 całe jajka
    1 żółtko
    200 g cukru
    2 łyżki śmietany
    1/2 proszku do pieczenia
    1 łyżka tartej bułki
    1-1,5 kg kwaśnych jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik kruchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto: tłuszcz posiekać z mąką i proszkiem, potem dodać jajka, żółtko, cukier, śmietanę. Podzielić ciasto na dwie części, jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę, posypać tartą bułką, nałożyć masę jabłeczną (jabłka usmażone), przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i upiec ( ok. 30 minut ). Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować