Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzić z cukrem. Dodać ciepłe mleko i mąkę. Odczekać 15 min.
Margarynę posiekać z mąką. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto.
Uformować kulę i zanurzyć do miski z zimną wodą.. Wstawić do lodówki na 1h.
Odsączyć kulę ciasta i podzielić na 4 części.
Rozwałkować 1 część ciasta (pozostałe trzymać w lodówce). Wykrajać kółka i nałożyć łyżeczkę marmolady. Formować pierożki.
Czynność powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta.
Piec ok. 10 min w 180°C.
Po wystudzeniu na kratce posypać cukrem pudrem.
Porady
Zamiast marmolady można użyć kawałków czekolady.
Doskonałe również lukrowane na cieplo.
Komentarze