Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy i rodzynki siekamy niezbyt drobno a czekoladę kroimy w małe kosteczki.
2.W rondelku lekko roztapiamy masło.Odstawiamy z ognia i dodajemy cukier, żółtko i cukier wanilinowy a następnie miksujemy. Łyżeczkę proszku do pieczenia mieszamy z mąką, dodajemy do reszty masy i działamy łyżką (lub mikserem o większej mocy) aż składniki dobrze się połączą.
3.Do miski z ciastem dodajemy pokrojone bakalie.
4.Formujemy małe kulki, obtaczamy je w płatkach owsianych i lekko spłaszczamy.
5.Układamy na blaszce zachowując odstępy między ciasteczkami, ponieważ pod wpływem temperatury trochę się powiększą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż brzegi się zarumienią ( ok. 20 minut).
Porady
Rodzynki lepiej przekroić, bo pod wpływem temperatury pęcznieją i rozrywają ciasteczka.
Pokrojoną czekoladę należy dodać do ostudzonej masy, bo się roztopi.
Komentarze