Kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ulubione kuche ciasteczka do kawy, herbaty i mleka

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g masła lub margaryny
    150 g cukru
    jajko
    2 łyżki cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki pszennej
    3 paski gorzkiej czekolady
    garść rodzynek
    garść słonecznika łuskanego
    garść orzechów ziemnych (nie solone)
    płatki owsiane do obtaczania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone bakalie i czekolada 1. Orzechy i rodzynki siekamy niezbyt drobno a czekoladę kroimy w małe kosteczki.



  • Ciasto bazowe 2. W rondelku lekko roztapiamy masło.Odstawiamy z ognia i dodajemy cukier, żółtko i cukier wanilinowy a następnie miksujemy. Łyżeczkę proszku do pieczenia mieszamy z mąką, dodajemy do reszty masy i działamy łyżką (lub mikserem o większej mocy) aż składniki dobrze się połączą.
  • Ciasto mieszamy z bakaliami i czekoladą 3. Do miski z ciastem dodajemy pokrojone bakalie.
  • Kulki obtoczone w opłatkach owsianych 4. Formujemy małe kulki, obtaczamy je w płatkach owsianych i lekko spłaszczamy.
  • Ciasteczka podczas pieczenia 5. Układamy na blaszce zachowując odstępy między ciasteczkami, ponieważ pod wpływem temperatury trochę się powiększą.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż brzegi się zarumienią ( ok. 20 minut).

Porady

Rodzynki lepiej przekroić, bo pod wpływem temperatury pęcznieją i rozrywają ciasteczka. Pokrojoną czekoladę należy dodać do ostudzonej masy, bo się roztopi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować