Krucha tarta z masą krówkową

4.49 (160 ocen)

  • 30 min

Słodka, szybka propozycja na święta i uroczystości rodzinne, do kawki.

  • 30 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej, przesianej
    kostka masła
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    4 żółtka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    sok z cytryny- do smaku

    Ponadto:
    400 g masy krówkowej- gotowej
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Krucha tarta z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. Z podanych składników- zagniatamy szybko kruche ciasto.
  • kruche ciasto w formie 2. Ciastem wyścielamy dno i boki foremki na tartę. Nakłuwamy je widelcem.
  • upieczone kruche ciasto 3. Nagrzewamy piec do temp. 160 stopni C. Wstawiamy ciasto.
    Pieczemy ok. 14 min. na złoty kolor.
    Studzimy, wyjmujemy z formy.
  • krucha tarta z masą krówkową 4. Ciasto smarujemy równo masą krówkową.
    Dekorujemy według uznania.
  • porcja tarty z masą krówkową 5. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny mieć temp. pokojową. Ciasto jest tylko na żółtkach, dzięki czemu jest kruchutkie. Masło można pół na pół wymieszać z margaryną lub smalcem. Wyrobione ciasto kruche powinno być plastyczne, miękkie. Możemy do ciasta nie dodawać w ogóle cukru, bo masa jest bardzo słodka. Moja foremka na ciasto ma średnicę 29 cm. Ciasto kruche jest bardzo smaczne. To doskonała baza do mazurków. Możemy po wierzchu posypać kwaskowatymi owocami suszonymi, np żurawiną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować