1.Biszkopt:
Miksujemy białka, dodając później cukier i żółtka. Następnie dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w wysmarowanej tłuszczem blasze (ok 25-30 cm) i wyłożonej papierem w temp. 170 stopni ok 25 minut.
Czekamy aż biszkopt wystygnie i przekrajamy go na 2 części.
Masa śmietankowa:
Śmietanę miksujemy z fixem do uzyskania sztywnej konsystencji. W oddzielnej misce miksujemy serek mascarpone z cukrem pudrem. Następnie łączymy obie masy i miksujemy jeszcze przez ok minutę.
Puszki z masą krówkową można gotować w wodzie, aby można ją było łatwiej rozsmarować.
Na spód biszkoptu wykładamy 1/2 masy śmietankowej, następnie krakersy i pół puszki masy krówkowej, kolejna warstwa krakersów i pozostała śmietanka, znowu krakersy i reszta krówki. Przykrywamy to drugą częścią biszkoptu i smarujemy na wierzch krówkę.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
W zależności od upodobań możemy dodawać więcej lub mniej masy krówkowej, gdyż jest ona słodka.
Dla mnie zostało trochę krówki z drugiej puszki.
Komentarze