Krakersowiec

4.5 (194 ocen)

  • 40 min

Przepis wymyśliłam wczoraj. Idealne do niedzielnej kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    2 łyżki oleju

    Ponadto:
    400 ml śmietany 30%
    fix do śmietany
    serek mascarpone
    3 łyżku cukru pudru
    2 puszki masy krówkowej
    2 opakowania krakersów
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krakersowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Miksujemy białka, dodając później cukier i żółtka. Następnie dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w wysmarowanej tłuszczem blasze (ok 25-30 cm) i wyłożonej papierem w temp. 170 stopni ok 25 minut.
    Czekamy aż biszkopt wystygnie i przekrajamy go na 2 części.

    Masa śmietankowa:
    Śmietanę miksujemy z fixem do uzyskania sztywnej konsystencji. W oddzielnej misce miksujemy serek mascarpone z cukrem pudrem. Następnie łączymy obie masy i miksujemy jeszcze przez ok minutę.

    Puszki z masą krówkową można gotować w wodzie, aby można ją było łatwiej rozsmarować.

    Na spód biszkoptu wykładamy 1/2 masy śmietankowej, następnie krakersy i pół puszki masy krówkowej, kolejna warstwa krakersów i pozostała śmietanka, znowu krakersy i reszta krówki. Przykrywamy to drugą częścią biszkoptu i smarujemy na wierzch krówkę.
    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    W zależności od upodobań możemy dodawać więcej lub mniej masy krówkowej, gdyż jest ona słodka.
    Dla mnie zostało trochę krówki z drugiej puszki.


    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować