Biszkopt śmietankowy z malinami nasączany wódką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka oraz aromat. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać z resztą składników.
Blaszkę (ok 28/24 cm) natłuścić, wyłożyć papierem. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu ostudzić i przekroić na 3 części.
2.W między czasie przygotowujemy galaretki. Gotujemy wodę (200 ml). Galaretkę wsypujemy do jakiegokolwiek naczynia. Dolewamy wrzącą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego stężenia.
3.Śmietankę ubijamy dodając śmietan fix. Na koniec dodajemy cukier puder.
4.Do lekko stężonej galaretki dodajemy truskawki. Kiedy galaretka stęży się mocniej wylewamy ją na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
5.Spód nasączamy wodą z kwaskiem cytrynowym i wódką (ilość wedle uznania, ja zawsze wylewam całą szklankę). Przekładamy części biszkoptu śmietanką, zostawiamy także trochę na wierzch.
Porady
Zawsze używam malin potłuczonych razem z cukrem i są zamrożone. Galaretka wtedy szybciej stężeje i jest smaczniejsza. Mogą to być także truskawki.
Komentarze