Biszkopt śmietankowy z malinami nasączany wódką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Każdy jego chwali, bo pasuje na letnie upały, jest lekki i pyszny.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    trochę aromatu migdałowego

    Masa śmietankowa:
    1 litr śmietanki 30%
    cukier puder do smaku
    2 opakowania śmietan fix

    Ponadto:
    dowolna ilość malin (lub truskawek)
    2 galaretki malinowe lub truskawkowe
    200 ml wrzącej wody

    Oraz:
    pół łyżeczki kwasku cytrynowego
    250 ml przegotowanej wody
    3 kieliszki wódki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt śmietankowy z malinami nasączany wódką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka oraz aromat. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać z resztą składników.
    Blaszkę (ok 28/24 cm) natłuścić, wyłożyć papierem. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu ostudzić i przekroić na 3 części.
  • 2. W między czasie przygotowujemy galaretki. Gotujemy wodę (200 ml). Galaretkę wsypujemy do jakiegokolwiek naczynia. Dolewamy wrzącą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 3. Śmietankę ubijamy dodając śmietan fix. Na koniec dodajemy cukier puder.
  • 4. Do lekko stężonej galaretki dodajemy truskawki. Kiedy galaretka stęży się mocniej wylewamy ją na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 5. Spód nasączamy wodą z kwaskiem cytrynowym i wódką (ilość wedle uznania, ja zawsze wylewam całą szklankę). Przekładamy części biszkoptu śmietanką, zostawiamy także trochę na wierzch.

Porady

Zawsze używam malin potłuczonych razem z cukrem i są zamrożone. Galaretka wtedy szybciej stężeje i jest smaczniejsza. Mogą to być także truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować