Kotlety ziemniaczane z duszonym schabem

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na te kotlety można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 cebule
    jajko
    bułka tarta
    olej do smażenia
    50 dag schabu (ewentualnie szynki lub karczku)
    kieliszek czerwonego wytrawnego wina
    łyżka śmietany
    łyżka mąki
    sól, pieprz

    Sałatka:
    główka sałaty strzępiastej
    pomidor
    papryka konserwowa
    op. sosu winegret
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Kotlety ziemniaczane z duszonym schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w 1-cm plastry, nacieramy solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju i dusimy ok. 20 minut, podlewając odrobiną
    wody. Śmietanę mieszamy z mąką i niepełną szklanką wody. Wlewamy do mięsa i dusimy jeszcze ok. 20 minut.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę. Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na oleju. Mieszamy z ziemniakami. Dodajemy jajko. Z masy formujemy niewielkie kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
  • 3. Sałatka: sos robimy według przepisu na opakowaniu. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidora myjemy, ewentualnie zdejmujemy
    skórkę. Wraz z papryką kroimy w kostkę, dodajemy do sałaty. Skrapiamy sosem, mieszamy

Porady

● Sos winegret przygotujemy, mieszając w stosunku 3:1 oliwę z oliwek z octem balsamicznym lub sokiem z cytryny. Ponadto można dodać szczyptę ziół prowansalskich i ewentualnie łyżeczkę musztardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować