Kostka cytrynowa

5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to ulubione ciasto mojej rodziny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    Masa cytrynowa: 650 ml śmietany kremówki, 30 dag. Mielonego twarogu, 9 łyżek cukru, 1 galaretka cytrynowa, sok z 1 cytryny,
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kostka cytrynowa 1. Przygotowanie:
    1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy 35-40 min. w temperaturze 180 stopni C, na blasze. Studzimy.
    2. Śmietanę ubijamy, twaróg miksujemy z cukrem, wlewamy śmietanę, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w niepełnej szklance wody oraz sok z cytryny.
    3. Biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny, wlewamy masę cytrynową. Na masę smarujemy dżem brzoskwiniowy i posypujemy płatkami migdałowymi.
    4. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.

Porady

Ciasto pieczone jest na blasze o wymiarach 36x 20 mierzone wewnątrz blachy -dno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować