Kompot z jabłek i cytryny

4.5 (165 ocen)

  • 10 min

Zapach kompotu jaki unosił się podczas gotowania zbudził mojego tatę.

  • 10 min

Składniki:

  • 8 średnich jabłek
    1 cytryna
    kilka goździków
    cukier do smaku
    5 l wody
    świeże listki mięty do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Kompot z jabłek i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka do kompotu 1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ósemki.
  • Cytryna do kompotu 2. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, kroimy w plasterki.
  • Składniki kompotu w garnku 3. Do garnka wlewamy 5 litrów wody, dodajemy pokrojone jabłka, cytrynę i goździki. Doprawiamy cukrem (każdy wedle uznania). Wszystko gotujemy ok. 30 minut do czasu, aż zmiękną jabłka (ale żeby były jeszcze całe). Ugotowany kompot przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby smaki przegryzły się.
  • Kompot w salaterce 4. Gotowy kompot przelewamy do dzbanka lub salaterki.
  • Kompot z jabłkami i cytryną 5. Następnie kompot rozlewamy do szklanek. Każdą szklankę dekorujemy świeżymi listkami mięty.

Porady

Kompot można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Goździki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować