Kolorowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto na biszkopt z 9 jaj i podzielić je na 3 części. Do każdej dodać odrobinę barwnika spożywczego w wybranych kolorach. Ciasta piec każdy kolor osobno w tortownicy o średnicy 24 cm. Wyjąć i wystudzić.
2.Ugotować budynie i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając zimny budyń.
Wystudzone blaty nasączać ponczem i przekładać kremem. Wierzch i brzegi posmarować cienką warstwą kremu. Ciasto schłodzić. Do pozostałego kremu dodać odrobinę barwnika i schłodzić.
3.Krem nakładać do szprycy cukierniczej i końcówką w kształcie gwiazdki ozdobić boki różyczkami lub wzorami według własnego uznania.
Porady
Barwników należy używać w niewielkich ilościach, gdyż po upieczeniu ciasto nabiera głębszego koloru.
Komentarze