Kolorowy tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Smaczny tort w wiosennych kolorach

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt z 9 jaj,
    Krem: 3/4 litra mleka, 2 budynie śmietankowe, cukier puder, 2 kostki masła,
    Poncz: szklanka wody, sok z cytryny, aromat rumowy, cukier
    Barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto na biszkopt z 9 jaj i podzielić je na 3 części. Do każdej dodać odrobinę barwnika spożywczego w wybranych kolorach. Ciasta piec każdy kolor osobno w tortownicy o średnicy 24 cm. Wyjąć i wystudzić.
  • 2. Ugotować budynie i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając zimny budyń.
    Wystudzone blaty nasączać ponczem i przekładać kremem. Wierzch i brzegi posmarować cienką warstwą kremu. Ciasto schłodzić. Do pozostałego kremu dodać odrobinę barwnika i schłodzić.
  • 3. Krem nakładać do szprycy cukierniczej i końcówką w kształcie gwiazdki ozdobić boki różyczkami lub wzorami według własnego uznania.

Porady

Barwników należy używać w niewielkich ilościach, gdyż po upieczeniu ciasto nabiera głębszego koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować