Kolorowy śmietanowiec

4.5 (181 ocen)

Lekkie, orzeźwiające ciasto na upalne dni :)

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
    1/2 l śmietany kremówki 36%
    2 kolorowe galaretki
    (u mnie truskawkowa i agrestowa)
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki mleka
    dodatkowo:
    1 kieliszek wiśniówki
    1 słoik konfitury wiśniowej
    (mogą być dowolne owoce)
    1 galaretka
    (u mnie cytrynowa)
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Kolorowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretki 1. Z podanych składników upiec biszkopta (blaszka 20x35). Wystudzić przekroić na pół. 2 galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody każdą i odstawić do stężenia.
  • Biszkopt z masą 2. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku i wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukrów. Na końcu zmiksować z żelatyną. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę galaretkami. Biszkopta nasączyć wiśniówką rozcieńczoną wodą. Wyłożyć masę.
  • Gotowe ciacho 3. Przykryć drugą połową biszkopta, docisnąć. Nasączy lekko i rozsmarować konfiturę. Trzecią galaretkę rozpuścić i kiedy lekko się zetnie rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc, żeby się ładnie ścięło. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować