Kokosowo-kakaowe drożdżowe serduszka

0 (0 ocen)

Ulubione drożdżówki mojego szwagra, zrobione specjalnie dla niego. Według jego zaleceń miały być serca bo takie kupuje w sklepie :) Wyszły dużo lepsze niż kupne :)

Składniki:

  • Składniki na około 20 bułeczek

    5 szklanek mąki
    4 łyżki cukru
    pół łyżeczki soli
    300 ml mleka
    14 g suszonych drożdży ( 2 torebki)
    1/2 kostki margaryny ( roztopić i ostudzić)
    2 jajka

    Masa
    200 g wiórek kokosowych
    500 ml mleka
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki kakao
    4 łyżki cukru ( można dodać więcej wedle upodobań)

    Dodatkowo jajko do posmarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Kokosowo-kakaowe drożdżowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ( oprócz margaryny ) wsypać do miski , wyrabiać. Gdy składniki się połączą dodać roztopioną margarynę i ponownie wyrabiać , do momentu, aż ciasto stanie się sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
  • 2. Masa.
    Mleko z cukrem i kakao zagotować, wsypać wiórki kokosowe i kaszę manną. Gotować do momentu aż masa zgęstnieje, a mleko się wchłonie.
    Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Ciasto podzielić na 20 kulek.
    Każdą kulkę rozwałkować, na kulce rozsmarować łyżkę masy . Zwijamy tworząc serca.
  • 4. Gotowe drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować