Ulubione drożdżówki mojego szwagra, zrobione specjalnie dla niego. Według jego zaleceń miały być serca bo takie kupuje w sklepie :) Wyszły dużo lepsze niż kupne :)
Składniki:
Składniki na około 20 bułeczek
5 szklanek mąki
4 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
300 ml mleka
14 g suszonych drożdży ( 2 torebki)
1/2 kostki margaryny ( roztopić i ostudzić)
2 jajka
Masa
200 g wiórek kokosowych
500 ml mleka
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru ( można dodać więcej wedle upodobań)
Kokosowo-kakaowe drożdżowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ( oprócz margaryny ) wsypać do miski , wyrabiać. Gdy składniki się połączą dodać roztopioną margarynę i ponownie wyrabiać , do momentu, aż ciasto stanie się sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
2.Masa.
Mleko z cukrem i kakao zagotować, wsypać wiórki kokosowe i kaszę manną. Gotować do momentu aż masa zgęstnieje, a mleko się wchłonie.
Odstawić do ostygnięcia.
3.Ciasto podzielić na 20 kulek.
Każdą kulkę rozwałkować, na kulce rozsmarować łyżkę masy . Zwijamy tworząc serca.
4.Gotowe drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut na złoty kolor.
Komentarze