"Kobiecy" Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

To było wielkie wyzwanie, bo nigdy wcześniej nie robiłam takiego toru. Zrobiłam go w prezencie na 18-ste urodziny kolegi. Był w szoku, gdy weszliśmy z "nią" na salę.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    cukier wanilinowy
    2 szklanki mąki
    4 łyżki oleju
    łyżka octu
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 litr 30% śmietanki kremówki
    170 g cukru pudru
    szczypta kwasku cytrynowego

    Syrop do nasączenia:
    2 szklanki letniej (nie gorącej wody)
    5 łyżeczek cukru
    3 kieliszki wódki lub innego alkoholu lub olejek rumowy i trochę soku z cytryny

    Lukier plastyczny:
    800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać)
    3 łyżeczki glukozy
    3 łyżeczki żelatyny
    50 ml gorącej wody
    barwniki spożywcze

    Dodatkowo:
    2 galaretki
    jakiś kwaskawy dżem
    polewa do napisu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

"kobiecy" tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie wlać olej i ocet. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypywać do masy mieszając łyżką. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na blachę i piec ok. 30 minut w temperaturze 180st C.
  • 2. Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody (każdą!) w naczyniu przypominającym pierś kobiety. Schłodzić i pozostawić w lodówce do stężenia.

    Sporządzenie syropu do nasączenia:
    Cukier rozpuścić w letniej wodzie, dolać alkohol.
  • 3. Wyciąć z biszkoptu kształt tułowia kobiety. Następnie biszkopt należy przekroić na pół.
    Pierwszy biszkopt należy ułożyć na tacy, na której będzie podany tort. Następnie biszkopt ten trzeba nasączyć odpowiednio syropem, poczekać chwilę i rozsmarować cienką warstwę dżemu.
  • 4. Do wysokiego naczynia należy wlać śmietankę i dosypać troszkę kwasku cytrynowego. Na początku ubijać na niskich obrotach, a później je zwiększyć. Gdy widać już ślady widełek, należy dosypać cukru pudru i dalej miksować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie można miksować zbyt długo, bo może zrobić się słodkie masło.
  • 5. Połowę kremu rozsmarować na biszkopcie i przykryć go drugim delikatnie dociskając. Drugi biszkopt nasączyć resztą syropu. Wierzch i boki wysmarować cienko kremem. Miseczki z galaretkami wstawić na chwilkę do miski z gorącą wodą, aby je wyjąć bez uszkodzeń. Galaretki ułożyć na torcie w odpowiednim miejscu.
  • 6. Lukier plastyczny:
    Do szklanki wlać ok. 50 ml gorącej wody. Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać glukozę i mieszać. Na stolnicę wysypać trochę cukru pudru (ok. 3 szklanek) i wlewać powoli żelatynę. Mieszać, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zacząć zagniatać. Dosypywać cukier puder, tak aby lukier nie był zbyt twardy. Większą część lukru należy zabarwić tak, aby był w kolorze skóry, a resztę w kolorze, w którym chce się mieć bieliznę. Lukier wałkować najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem. Drugi sposób to wałkowanie na blacie omączonym np. mąką ziemniaczaną (jednak nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo lukier będzie twardy).
  • Jeszcze, naga kobieta :) 7. Warstwę rozwałkowanego lukru w kolorze skóry należy przenieść (bardzo ostrożnie gdyż może się porwać) na posmarowany kremem biszkopt i delikatnie dociskać we wszystkich miejscach. Następnie z reszty lukru uformować dowolną bieliznę i umieścić ją w odpowiednich miejscach na torcie.
  • 8. Resztą kremu, polewą i innymi dodatkami udekorować tort.

Porady

Lukier bardzo szybko wysycha. Powierzchnię tortu, jeszcze bez dekoracji, można wysmarować wodą z dużą ilością cukru, aby tort ładnie błyszczał. Różne elementy z lukry również można przyklejać na wodę z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować