Bardzo puszysty, lekko wilgotny keks, inny niż większość ciast ucieranych, na drożdżach. Takie ciasto piekła moja mama. Idealne do kawy i herbaty, na świąteczny stół i nie tylko.
50 min
Składniki:
Forma: 15x28 cm
Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
Szczypta soli
2 jajka
1 żółtko
4 dag drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki śmietany 30%
15 dag mieszanki keksowej
2 łyżki soku z cytryny
1/2 tabliczki białej czekolady
Do dekoracji lukier, orzechy włoskie.
Keks dla łasuchów z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę wymieszać z cukrem, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać 2-3 łyżki mleka, lekko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodać jajka, żółtko, śmietanę, pozostałe mleko, szczyptę soli, sok z cytryny, dokładnie wyrobić ciasto(powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Następnie dodać roztopione masło, wymieszać całość aż ciasto wchłonie tłuszcz. Do gotowej masy dodać pokruszoną czekoladę i mieszankę keksową(zostawić część do dekoracji) otoczoną delikatnie w mące. Wymieszać by mieszanka dobrze sie połączyła z ciastem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Piec w temp. 180 stopni 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić czy ciasto jest upieczone. Gdy wystygnie polać lukrem, ozdobić mieszanką keksową i orzechami włoskimi.
Komentarze