Keks dla łasuchów z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo puszysty, lekko wilgotny keks, inny niż większość ciast ucieranych, na drożdżach. Takie ciasto piekła moja mama. Idealne do kawy i herbaty, na świąteczny stół i nie tylko.

  • 50 min

Składniki:

  • Forma: 15x28 cm
    Składniki:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    3/4 kostki masła
    Szczypta soli
    2 jajka
    1 żółtko
    4 dag drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki śmietany 30%
    15 dag mieszanki keksowej
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 tabliczki białej czekolady
    Do dekoracji lukier, orzechy włoskie.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Keks dla łasuchów z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę wymieszać z cukrem, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać 2-3 łyżki mleka, lekko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodać jajka, żółtko, śmietanę, pozostałe mleko, szczyptę soli, sok z cytryny, dokładnie wyrobić ciasto(powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Następnie dodać roztopione masło, wymieszać całość aż ciasto wchłonie tłuszcz. Do gotowej masy dodać pokruszoną czekoladę i mieszankę keksową(zostawić część do dekoracji) otoczoną delikatnie w mące. Wymieszać by mieszanka dobrze sie połączyła z ciastem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Piec w temp. 180 stopni 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić czy ciasto jest upieczone. Gdy wystygnie polać lukrem, ozdobić mieszanką keksową i orzechami włoskimi.

Porady

1.bakalie można namoczyć w rumie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować