Ciasto rafaello - dla łasuchów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
białka ubić ze szczyptą soli mikserem,
żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana
(5 min),
następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,
potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą.
Biszkopt piec w 190 stopniach C 20 minut
2.krem:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( zagotować wodę w garnku, na garnek położyć salaterkę szklaną, tak by dotykała wodę i do salaterki dodać pokruszoną czekoladę, ciągle mieszając)
Kwaśną śmietanę ubić mikserem ze śnieżkami dodać wiórki ok. 190 g i dodać ostudzoną czekoladę. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła.
Następnie wylać na biszkopt i schować do lodówki do stężenia.
Resztę wiórek podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny margaryny na MAŁYM OGNIU CIĄGLE MIESZAJĄC. Podsmażonymi wiórkami - udekorować ciasto.
Komentarze