Ciasto rafaello - dla łasuchów

4.5 (140 ocen)

  • 30 min

Rafaello, kto nie lubi? chyba każdy uwielbia ten smak... oto przepis na ciasto rafaello

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    Składniki:
    5 jajek
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
    4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
    1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

    Krem:
    składniki:
    kwaśna śmietana 18 % - 400 ml
    2 białe czekolady
    2 śnieżki w proszku
    200 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto rafaello - dla łasuchów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Rafaello 1. Biszkopt:
    białka ubić ze szczyptą soli mikserem,
    żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana
    (5 min),
    następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,
    potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą.

    Biszkopt piec w 190 stopniach C 20 minut
  • ciasto rafaello 2. krem:
    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( zagotować wodę w garnku, na garnek położyć salaterkę szklaną, tak by dotykała wodę i do salaterki dodać pokruszoną czekoladę, ciągle mieszając)

    Kwaśną śmietanę ubić mikserem ze śnieżkami dodać wiórki ok. 190 g i dodać ostudzoną czekoladę. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła.
    Następnie wylać na biszkopt i schować do lodówki do stężenia.

    Resztę wiórek podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny margaryny na MAŁYM OGNIU CIĄGLE MIESZAJĄC. Podsmażonymi wiórkami - udekorować ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować