1.Białka oddzielić od żóltek i ubić na sztywna piane, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż całkowicie sie rozpuści. Następnie wmieszac po 1 żółtku a na końcu przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody,studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem,dodajemy bitą śmietanę w proszku.Miksujemy około 3-4 min.Na końcu łączymy z zimną żelatyną.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy w połowie wysokości.Z upieczonego ciasta odetnij 2 kawałki o szerokości 4cm z każdej strony i 2 małe trójkąty z przodu(tworząc pyszczek).Małe trójkąty rozkruszamy.Dolną warstwę pozostałego kawałka nasączamy ponczem,wykładamy owoce odsączone z puszki i wykładamy około 5 łyzek masy.Pozostawione 4 kawałki nasączami i smarujemy niewielką ilośćią masy i układamy pionowo na powierzchni posmarowanego ciasta(formując grzbiet jeżyka)
Całość pokrywamy masą,formując kształt jeżyka.Obsypujemy kruszonką lekko dociskając do masy.Doprawiamy nos i oczy.Wbijamy lekko ryż i posypujemy grzbiet posypką.
Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny
Komentarze