Pyszny jesienny wypiek,cisto powstało z połączenia dwóch cienkich biszkoptów orzechowych,soczystego ciasta jabłkowego z bezą przełożonych delikatnym kremem śmietankowym,całość wykończona polewą oraz chrupiącym słonecznikiem.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto jabłkowe:
1 kg jabłek
4 żółtka
150 g masła
300 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jesienny przekładaniec jabłkowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto jabłkowe;
Margarynę posiekać nożem razem z mąką,następnie dodać żółtka,sól,śmietanę,cukier i proszek do pieczenia.
Ciasto szybko i krótko zagnieść.
Blaszkę 25/30 cm wyłożoną papierem do pieczenia,wyłożyć połową ciasta,na ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach obrane jabłka które należy posypać bułka tartą.
Białka ubić na sztywno dodając po koniec cukier,ubitą bezę wyłożyć na jabłkach,przykryć pozostałą, rozwałkowaną częścią ciasta.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C(góra-dół)
2.biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno dodając cukier,dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę,następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia orzechy i bułkę tartą,delikatnie wymieszać łyżką.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C(góra-dół)
Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
3.Z mleka cukru,cukru waniliowego oraz proszku budyniowego ugotować budyń.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo ostudzony budyń.
4.polewa:
Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać do momentu zagotowania i zgęstnienia polewy.
5.Przełożenie ciasta-biszkopt orzechowy-płowa kremu-ciasto jabłkowe-druga połowa kremu-biszkopt orzechowy-polewa-słonecznik w kolorowym lukrze lub posiekane orzechy włoskie.
Komentarze