Jajka kwadratowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Sparzyć. Oddzielić żółtka od białek.
2.Worek do pieczenia związać z jednej strony nicią, włożyć do miseczki i wbić do niego żółtka. Łyżeczką wymieszać żółtka, aby się połączyły i zakręcić worek nadając mu kształt "cukierka" koniec związać nicią. Worek z żółtkami umocować na drewnianej łyżce i położyć na garnku z gotującą się wodą. Gotować 12 minut od czasu do czasu za pomocą łyżki zanurzać żółtka,aby się dobrze ścięły.
3.Odłożyć do wystygnięcia.(Jeszcze ciepłe żółtka można w razie potrzeby dowolnie formować).
4.Karton po mleku wypłukać ,wyparzyć wrzątkiem,wlać do niego białka i zanurzyć w nich żółtka.
5.Przygotować wysoki garnek na dnie położyć gazę lub ściereczkę, żeby karton nie przywarł do dna,wstawić karton z jajkami,wlać wrzącą wodę i postawić na ogniu.Drewnianą łyżką zanurzyć żółtka tak aby nie wypływały do wierzchu,dosłownie chwileczkę przytrzymać i jak tylko białka zaczną się ścinać usunąć łyżkę.(Ja tego nie zrobiłam i moje żółtko wypłynęło do góry).Kartonik obciążyć talerzykiem,aby się nie przewrócił podczas gotowania.Gotować ok.30 minut.Ja zostawiłam jeszcze na 10 minut we wrzątku,ale było to za długo bo dolna część żółtka miała otoczkę szarą co widać na zdjęciu.
6.Odstawić do wystygnięcia.Delikatnie rozciąć karton i za pomocą noża wyjąć kwadratowe jajko.
7.Pokroić w grubsze plastry.Podawać z majonezem,sosem tatarskim lub chrzanem ze śmietaną.
Komentarze